De mooiste supermarkt van Engeland?

2015-10-05

Een nieuw filiaal van Waitrose haalt zelden de headlines: de Britse supermarktketen heeft er immers al meer dan driehonderd. Hoe anders is dat bij de opening in King’s Cross in het centrum van Londen. Maar daar heeft Waitrose dan ook een deel van dit oude gebouw onder handen genomen:

De Midland Goods Shed werd in 1850 gebouwd door een spoorwegmaatschappij als een tijdelijke terminal. Voor de liefhebbers: koningin Victoria vertrok daar in 1851 voor haar trip naar Schotland. Het station King’s Cross, één van de belangrijkste toegangspoorten van Londen, was destijds nog in aanbouw. Zeven jaar na de bouw werd het pand in gebruik genomen als een goederenloods om producten vanuit het hele land naar het centrum van Londen te brengen.

Waitrose en mediaconcern The Guardian geven het pand nu een derde leven. Waar het dagblad er onder meer events gaat houden, heeft de Britse retailer er een supermarkt van gemaakt, inclusief kookschool. Misschien wel een van de mooiste van het land, volgens architectuurplatform The Spaces.

Het is de derde kookschool van Waitrose, nadat het concept in 2010 werd geïntroduceerd. Consumenten kunnen er uiteraard terecht voor kookcursussen, waaronder een ‘lazy lunchtime’-cursus van negentig minuten of een twee uur durende sessie na werktijd. Ideaal voor een uitstapje met collega’s, denkt Waitrose. In het weekend vinden er uitgebreidere en intensievere cursussen plaats.

De supermarkt beschikt niet alleen over een kookschool, maar ook over een biertap. Die maakt onderdeel uit van de wijnbar binnen Waitrose, alweer de vierde van het land. Echter beschikte de supermarktketen niet eerder over een biertap, waarvoor nu een samenwerking is aangegaan met Camden Brewery.

De winkel is zo ontworpen dat de Victoriaanse architectuur goed is terug te zien. De originele stenen en ijzerwerk zijn behouden om een supermarktomgeving te creëren waarin ook de originele signage te zien is. “Het was een unieke en geweldige kans om een dergelijke winkel te creëren”, zegt managing director Mark Prince. “Dit was een nieuwe ervaring voor ons, waarbij de merkwaarden van Waitrose worden benadrukt door de architectonische kwaliteit onderdeel uit te laten maken van de winkelervaring.”